Fossehaugens Ironhulk

Prazsky Krysarik nr.1 - 2015

Just got something very nice from Norwegian Kennel Club today.
My Prazsky Krysarik- Nuch, NV-15 Fossehaugens Ironhulk is No.1 on NKK top winning list.

Fikk et hyggelig diplom i fra NKK i posten i dag.
NKK´s mestvinnende Prazsky Krysarik 2015- Nuch, NV-15 Fossehaugens Ironhulk

Norwegian Winner 2015

NKKs Norsk Vinner-utstilling, Vikingeskipet Hamar 17.10.2015 ( NKK´s Norwegian Winner 2015 )
Judge: Elina Haapaniemi , Finland
Prazsky Krysarik :


Fossehaugens Ironhulk: Exc.,CC, 1.Best Male, BOB and NORWEGIAN WINNER 2015


Fossehaugens Isabella: Exc., CC, CAC, CHAMPION (Norwegian + Danish Champ.) 1.Best Female, BOS and NORWEGIAN WINNER 2015
(Owner: May Saxhaug & Wenche Arazola )

Rune & Liza

Rune Hansen og Prazsky Krysarik tispa vår Liza på toppen av Galdhøpiggen I dag den 22.08.2015 Liza er verdens og Norges første Prazsky Krysarik som har vært på toppen av Galdhøpiggen (2469 meters ), Norges og Nord -Europas høyeste fjell.


Rune and our PK , Liza on the top of the Norwegian and North-Europas highest Mountain Galdhøpiggen . Liza is the first PK in the World (and in Norway ) on the top of Galdhøpiggen :)

Hulken -New Champion

HULKEN ER BLITT CHAMPION

08.08.2015 - TEAM FOSSEHAUGEN GOT A NEW CHAMPION TODAY :

 
NUCH FOSSEHAUGENS IRONHULK(Prazsky Krysarik) is now NORWEGIAN CHAMPION.

BOB/BOS

Internat.show NKK Drammen, Norway 06.06.2015
Judge: Roberto Schill

Pražský Krysarik :
Fossehaugens Ironhulk : BOB
Fossehaugens Isabella : BOS

Papillon
Judge: Frank Christiansen 
Fossehaugens Elvis The Gigolo: Exc.,CC, 4. Best Male
(Owner: Solbjørg Strøm )
CzUch Damar Novy Krystal: Exc., Champ-2

Nr.1 og nr.3

Mestvinnende Prazsky Krysarik valp 2014

Mostwinning Prazsky Krysarik puppy 2014
Nr.1 FOSSEHAUGENS ISABELLA
(Owner: Wenche Arazola & May Saxhaug)

NKK´s mestvinnende Prazsky Krysarik 2014:
Nr.1 : NUCH Fossehaugens Ironhulk
 
NMHK´s Mestvinnende Prazsky Krysarik 2014
Nr.3 NUCH FOSSEHAUGENS IRONHULK

FIA

Smiler Fossehaugens Fiona Black Opal
Born: 14.05.2012
Female
Black & Tan

Dam: Nuch Showtops Amacing Alissia
Sir   :SE N Uch Gripen Fancy Fernando 
 

LIZA

Nuch Showtops Amacing Alissia
Born 04.10.2009
Female
Black & Tan

Dam: Fazolka Zamecke Nadvori
Sire: NV 08 N Such Derry Z Vysehradkeho Podhradi
Showresults- look under page Show and page Girls- Utstillingsresultater -se under siden Utstillinger og siden Tisper.

Rase info

Smiler 

Litt om rasen.

Individer av rasen på verdensbasis idag.
Ca: 4000 individer av rasen.

Bruks områder.
Denne rasen er aktiv og bør aktiveres mentalt med for eksempel agility, dressur, freestyle, spor, tur kamerat og veldig lojal venn, m.m. Hendig størrelse og ta med seg overalt på reiser, båtturer, hytte turer osv.

Rasen ble godkjent i NKK;
Rasen ble godkjent i NKK juli, rasestandarden klar fra oktober 2008.

Rasen ble godkjent i SKK;
1.1.2007 inn i annexregistret
1.1.2008 rasen kan stilles på offiselle utstillinger.

Rasen ble godkjent i CMKU;
Rasen ble godkjent i CMKU (Tsjekkia) 1980

Høyde:
Idealhøyde 20-23 cm

Vekt:
Vekt i voksen alder er 1,5 til 3 kg, med en idealvekt på 2,5 kg.

Farger og Pels

Farger og pels.

Black and Tan:

Black and Tan er "grunnfargen" i rasen og var den eneste fargen som ble registrert tidligere. Fargen fantes bare som homozygot (en dominant variant som bare bærer på genet av denne fargen og ingen annen farge). Den finnes også idag som heterozygot (fortsatt en dominant farge men bærer på andre fargegener som f.eks. Yellow, Brown and Tan osv.).
Om 2. stk homozygote, black and tan individer parres så fødes bare black and tan valper. Parer man en homozygot black and tan med annen farge kan eventuelt en annen farge fødes, men det tilhører sjeldenheten.
Å avle homozygot black and tan er ganske vanskelig da det fargegenene er så utblandet.


Brown and Tan:
Brown and Tan er idag, en relativt uvanlig farge fortsatt. Den er resesiv som innebærer at begge foreldrene må være bærer av genet for at det skal kunne fødes en valp av denne fargen. Man kan parre en gul hund (ikke rød) med B/T da denne fargen er resesiv og resultatet kan bli et avkom av fargen Brown and Tan.


Red:
Red er en dominant farge og dominerar over de fleste andre farger, UTENOM Black and Tan. Det fødes fler och fler individer av denne fargen, men den er fortsatt uvanlig. Det er helt okey å parre 2st røde individer da dette kan gi ett resultat i otroligt velfargede og mørke individer.


Yellow:
Yellow er en lysere variant av Red og er ikke dominant. Yellowfargen er et resesiv gen og det kan bare fødes Yellow valper om begge foreldrene er bærer av genet. Man skal ikke parre 2st Yellow individer da dette kan medføre helseproblem.


Blue and Tan:
Blue and Tan er en enormt uvanlig farge. Det menes å påstår at det finns et helseproblem i fargen, men det er ingen statestikk på dette. Fargen er resesiv och begge foreldrene må være bærer av genet for at det skal kunne fødes et Blue and Tan farget individ. Man skal ikke parre 2st Blue and Tan individer da man i såfall frykter et ev. helseproblem. Fargen har gitt problem i andre raser.

Ny farge lilla.

Merle:
Denne fargen er ennå mer uvanlig, en type flekkete farge. En bør lese om fargen merle i andre raser da det har vært helseproblem der. 

 Problem hos fargen blue and tan i andre raser:
Det er ikke nytt at denne fargen har gitt problem i andre raser. Problem har bla. funnets hos DvergPincher och Dobberman. Når disse problemene ble oppdaget og man hadde en statestik på at det var negativt valgte FCI å ta bort fargen av standarden. Det størsta problemet med fargen var pelsavfall i tidig alder samt hudproblem.
Raser med fargen uten noen direkte problem:
I chihuahuan har fargen Blue and Tan alltid funnets og noen større problem har ikke blitt dokumentert. Det sies at man ikke bør parre 2 individer av denne fargen da det kan resultera i helseproblemer.
Shelti har en blå variant som heter Blue merle. Hos denne rasen har denne fargen alltid funnets og ses ikke som noen helsefeil.
Beauceron, denna rasen har en blå farge. Denne fargen kallas merle och er 1 farge av 2 hos rasen.

Feil fargede PK individer

Hvite flekker:
Idag er alle farger godkjendt i rasen men et exempel på feil er en Black and Tan med en stor hvit flekk.  Idag står det i standarden at en hvit flekk større enn 2cm skal klasses som en feil på individet. De hvite flekkene ser man oftest på brysten i større størrelse men også på bena og kalles da oftest for sokker.


For mye tan:

Det finns en del individer som har for mye tan i bla. ansiktet og/eller brystet. Det vanligste er at det er for mye tan på brystet. Ifølge standarden skal tanen ha 2st trekanter som deles på brystet. Om tan trekantene går sammen er det ingen diskvalifiserende feil og er ofte vanligt hos homozygote Black and Tan individer.

Hårlags varianter.
Det er to varianter, langhåret og korthåret Tsjekkisk Rottehund. Den langhårete varianten er godkjent i Tsjekkia, men pr.2009 er det ikke i Norge og Sverige egen rasestandar for varianten. Forventer at NKK og SKK oversetter standaren og "godkjenner" denne varianten i 2010.. 

Den korthårete varianten er den orginale Prazsky Krysarik.

 

Dårlig pelskvalitet og pelsavfall.
Dårlig pelskvalitet og pelsavfall er dessverre et problem i rasen. Det kommer ikke opp hos alle individer men er ganske vanlig hos black and tan. Oftest kan man ser det på unge individer når de bytter fra valpe pels til voksen pels og når de bytter tenner. Pelsavfall kan forekomme også hos voksne individer, da spesiellt på vintern. Oftest kommer det av for lite sol og frisk uteluft, folk er for forsiktige med å la hundene sine være ute på tur om vinteren
. Bruk evt en ullgenser på de el. lig og la de få litt varme  inni jakken om dere blir stående stille. En hund har behov for å komme ut i den friske luften og være ute i lyset selv under vinterhalvåret. Huden behøver UV-strålene som gjør at viktige vitaminer lettere tas opp.

De vanligste delerne av kroppen som en TR mister pels på er hodet, ørene, halsen og magen. De kan også miste pels på ørene om de forfryser.

Selvsagt kan pelsavfall også komme av feks, dårlig for, vitaminmangel, nedsatt imunforsvar, hudsykdommer, m.m.

Helse

Blodsukker. 
Lavt blodsukker kan innebære døden for en hund uansett rase, størrelse eller alder. Det er oftest hos små raser eller hardt arbeidende raser med lite fett.Man kan ibland se at en hund har lavt blodsokker. De tydligste tegnene er bla, ustødig gange, slappe, trøtte øyne, pipete, munnfråde, dårlig almendtilstand. Du kjenner normal almend tilstand på hunden din så reager om disse syntomene utvikler seg da hunden kan bli veldig syk innen kort tid, 1 time. Utgangen kan være at hunden besvimer, går i koma, få hjerneskade og kan så dø eller måtte avlives.

Ser du disse symtomene så gi hunden noe sukkerholdig, feks ta litt honning inn i gommen eller gi druesukker evt en sukkerlake blanding inn i munnen og kontakt veterinær.

 

Væskebalanse.
Disse hundene er små og kan bli fort dehydrerte, over opphetet eller nedkjølt. Bruk sunn fornuft ved veldig varmt eller veldig kaldt vær og ved reiser.

Allergier.
En liten hund kan raskt bli påvirket av stoffer den ikke tåler da kroppsvekten er lav kan konsentrasjon av allergener bli høy i den lille kroppen. Det kan være lurt å ha kortisontabeletter for hånden ved feks, vepsestikk, ormebitt, reaksjoner på vaksiner eller andre ting hunden kan reagere kraftig på. Ta alltid kontakt med veterinær en gang for mye en en gang for lite....

 

Rennende øyne.
Rennende øyne er et ganske vanlig problem hos PK, de blir ikke dårlige av dette.
Med å vaske rundt øynene med litt vann iblandt så kan man motvirke eventuell irritasjon.
Væsken skal være klar i fargen. Gulaktig væske som et klissete er ikke normalt og vetrinær bør konsulteres.

Det finnes ingen andre kjente øyeproblem hos PK.


Kryptorkisme.
Kryptorkism forekommer ibland hos PK. Dette betyr at den ene eller begge testiklene ikke ligger på plass i pungen.  Om begge testikklene mangler ved voksen alder er hunden steril  om den ene mangler så er vanligvis hunden fertil men ikke stillbar på utstilling. At en hanhund har testiklene nede ved 8 ukers alder betyr ikke at de alltid kommer til å finnes nede i pungen. Det er en mulighet for at hanhundens testiklar dras opp igen. Trangt bekken og trange kanaler er vanligt hos rasen och kan forårsake at at testikklene ikke vandrar ned ordentligt, men trekkes opp igjen. Om man skaffar seg en hanhund så kan man massere den. De flesta PK-hanner har begge testikklene på plass helt normalt allerede før 8-12 ukers alder eller litt senere men det kan være litt vanskelig å kjenne de så tidlig. De fleste har heller aldri problemer med at de drar seg tilbake igjen.

Hengende eller myke ører.
Dette er en klassiskt feil i rasen. Mange individer har myke ører, dette behøver ikke bety at ørnene ligger tett mot hodet men at de helt enkelt bare har myk brusk. På et flertal individer kan man se tippende øreflipper, da står ørene opp men øverste del av øret peker nedover.  Denna variant er ok men det ønskelige øret ifg standarden skal stå opp. Det er også individer som har henge ører som ligger helt flatt inntil hodet hele veien, det regnes som en feil.

Valper har myke ører som reiser seg litt opp og faller litt ned for så å stabilisere seg i ung voksen alder.

Noen forsøker å teipe opp ørene på valper/unghunder når brusken skal styrkes for å få ørene til å stå opp.

 

Tyst løpetid.
"Tyst løpetid" er relativt vanligt hos rasen TR. Å vite om tispen har løpetid kan være veldig vanskelig om hun ikke blør. Da må man følge med på om tispens vulva svulmer opp og se om hun forandrer personlighet, temperament eller oppførsel. Den sikkreste måten er å se hvordan hun reagerer i selskap med en hann hund som er i kjønsmoden alder. Obs om det bor tispe og hann hund i samme hus for tjuvparring.

Patella Luxation.
Patella Luxation er når kneskålan i varierende grad hopper ut av ledd. Dette er mest vanligt hos raser under 10kg i voksenvekt. Patella Luxation kortes oftest ned til PL.

Patella Luxation kan være et problem hos rasen.
De fleste individer som er testede har  0/0 både i Sverige, Norge og i Tjekkia, desverre så er de som det har slått ut på høy grad som feks. 2/2 , 2/1. En bør ikke avle på PL individer.
Har man en så høy grad som 3 på noen av benen bør man operere og IKKE AVLE på individet! 

Man kan misstenke at ens hund har patella luxation om den hopper på 3ben feks. men det behøver ikke være tilfellet.

For å  teste din hund ska den ha fyllt 12 mnd.

Haleknekk
Haleknekk er en defekt på hundens hale. Defekten kan sitte på forskjellige steder men er vanligst å sitte på toppen. Hundene er ikke plaget av dette så det er ikke et helseproblem men det er en utstillings feil og en bør ikke avle på individet. Dette må ikke forveksles med en liten halekrøll.

Det er vanlig med kuppert hale i Tsjekkia så vi vet ikke om dette problemet er utbredt eller ikke. Å kupere haler i Norge og Sverige er forbudt